fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Срђа Трифковић: Сребреница – постмодерни мит у функцији укидања РС

srdja-trifkovic-1.jpg

Директор америчког Центра међународних односа Рокфордског института Срђа Трифковић изjавио jе да jе случаj Сребреница исконструисани мит, коjи у првом реду има своjу изразито политичку функциjу делегитимизациjе и укидања Републике Српске и ревизиjе Деjтонског споразума.

Трифковић jе рекао да jе други циљ “Сребреничког мита“ успостављање мита о мучеништву “добрих муслимана од стране злих хришћана“, а трећи да се на просторима Балкана купе поени за западњаке у исламском свету, а пре свега за Американце, као облик своjеврсног искупљења за скоро седам децениjа упорне и непрекидне подршке Израелу на Блиском истоку.

“Премда та политика никада ниjе уродила плодом, она се и даље понавља“, навео jе Трифковић.

Напомињући да jе демонизациjа Срба почела и пре него што jе први метак испаљен 1991. године, Трифковић наводи да jе Сребреница типичан постмодерни западни мит, коjи пренебрегава чињенице о ономе шта jе претходило том догађаjу, форензичке налазе, као и чињеницу да jе немогуће да броj припадника колоне коjа се пробиjала ка Тузли буде jеднак броjу тобоже ликвидираних заробљеника.

“Реч jе о jедном постмодерном миту, коjи не допушта пуким чињеницама да стану на пут његовом буктању. Иза тога стоjе удружени елементи структуре елитне класе савременог Запада, коjи укључуjу и медиjску и политичку и аналитичко-академску компоненту и ту нема неког командног центра. Они делуjу спонтано на основу своjе идеолошке матрице“, рекао jе Трифковић.

Наводећи да често чуjе причу да jе на путу урушавање и дискредитациjа тог мита, Трифковић оцењуjе да то, нажалост, то ниjе тачно и да аргументи за његово урушавање и дискредитациjу постоjе, али се то не догађа зато што ти аргументи не продиру у медиjе.

Он jе истакао да западни медиjски апарат и пропратне аналитичко-академске и државно-политичке структуре врло лако прихватаjу исконструисане парадигме засноване на извртањима чињеница, фалсификатима историjе, jер jе реч о jедном постмодерном систему у коjем истина, правда, добро и зло постаjу релативизовани до краjњих граница.

“Једна од карактеристика тог система jе да не постоjи истина и лаж, него само дискурси. У том контексту гледано, Сребреница jе типичан постмодерни мит“, каже он.

Трифковић jе напоменуо да jе и сам био жртва криминализациjе оних коjи негираjу сребренички геноцид, пошто му jе био забрањен улазак у Канаду.

“Прво jе донесена одлука да се Срђи Трифковићу као негатору геноцида у Сребреници забрани улазак у Канаду, а потом jе тражено неко квазиправно оправдање за то“, навео jе Трифковић за Срну.

Извор: srbel

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: