fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Залазје- српске жртве нико не примјећује

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/svece-crkva.jpg

Служењем парастоса убиjеним и погинулим , и полагањем виjенаца на спомен обиљежjу на Залазjу код Сребренице, у овоj општини ће сутра бити обиљежена годишњица страдања Срба овог краjа, коjе су припадници такозване Армиjе БиХ убили током протеклог одбрамбено – отаџбинског рата

Само на Петровдан 1992. gодине, тачно приjе 22. године , снаге Насера Орића су убиле 69 мjештана села Сасе, Залазjе и Биљача

„Злочини почињени над Србима у Сребреници током рата, за дио међународне заjеднице, мање су битни него бошњчаке жртве“, сматра Младен Груjичић из Сребренице коjи jе током рата изгубио оца и jош десетак чланова шире породице..

Додаjе да се прави селекциjа међу жртвама, а то показуjе и чињеница да високи званичници западних земаља долазе само на комеморациjу у Поточаре, а не и на српска стратишта.

„Ту причу нико не чуjе, 22 године ми понављамо да би доказали свиjету да jе овдjе гинуо српск народ али jедноставно то као да никога не занима, jедноставно пролазе поред нас“, прича Груjичић.

Пролазе и године, а злочинци над српским народом су и даље на слободи. Броjна су свjедочења о страдању више од 3.000 Срба на овом подручjу.

„Они кажу да нису убиjали ни цивиле, али моjа сестра jе била цивил, 73. годиште, ђак генерациjе. Нема правде нигдjе, ниjе била двадесет и неку годину и неће jе никад ни бити“ каже Татомир Гвозденовић, брат убиjене малољетње дjевоjке.

Карактеристика готово свих напада jе да су српска села паљена, а мjештани убиjани на наjвеће православне празнике „Убиjани су жене, дjеца, старци, болесни, немоћни, непокретни, убиjани су на наjвсвирепиjе начине коjи само болестан ум може да смисли“, каже Радоjка Филиповић из Организациjе породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила општине Братунац.

Осим што су убиjали, Орићеви воjници су одводили и Србе у логоре. Један од њих jе и тада деветогодишнии дjечак Брано Вучетић кога су припадници армиjе БиХ ранили и малтретирали у сребреничком затвору неколико мjесеци.

„И дан данас имам последице од рањавања, имам преко 15 гелера у себи“, каже Брано.

Током рата у периоду од 1992- 1995 године , на подручjу општина Братунац, Сребреница и околине плански jе уништено и запаљено више од 150 села. Побиjено jе више од 3000 Срба. Само током jесени 1992. и у зиму 1993. према подацима удружења породица погинулих, та броjка премашуjе 1.500 убиjених.

Извор: РТРС

 

Везане виjести:

О СРБИМА – НИ РИЈЕЧ

Значаj Сребренице за политику Запада

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ СРБЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: