fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽEN DAN DRUGOG KRAJIŠKOG KORPUSA

Služenjem parastosa u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje poginulim borcima u Ribniku je danas obilježen Dan Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

Polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima u Ribniku

Polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima u Ribniku

Obilježavanju Dana Drugog krajiškog korpusa prisustvovao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović, koji je podsjetio da je ovaj korpus formiran 25. maja 1992. godine s ciljem odbrane srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske.

Savanović je naveo da je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata kroz Drugi korpus prošlo 18.000 boraca od kojih je 2.000 poginulo. „Svi treba da ih poštujemo i da ih sjećamo“, rekao je Savanović.

On je dodao da će biti razmotreno da obilježavanje Dana Drugog krajiškog korpusa da bude uvršteno u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja od republičkog značaja, s obzirom da se operativno područje Korpusa prostiralo na sedam do osam opština.

Pukovnik u penziji Mikajilo Mitrović rekao je da je važno da se obilježavaju značajni datumi iz novije istorije i da se počast ljudima koji su stvorili Republiku Srpsku i zaštitili srpski narod od genocida.

„Značajno je da naša pokolenja znaju da su njihovi roditelji učestvovali u ratu i da su bili časni borci“, rekao je Mitrović.

Načelnik opštine Ribnik Goran Savić rekao je da je ova opština sa zadovoljstvom prihvatila da bude domaćin ovogodišnjeg obilježavanja Dana Drugog krajiškog korpusa, s obzirom na njegog značaj u proteklom ratu.

„Mnogo boraca sa našeg prostora bili su pripadnici Drugog krajiškog korpusa. Moramo se sjetiti onih koji su dali živote za stvaranje Srpske i sa poštovanjem se odnositi prema njihovim porodicama“, rekao je Savić.

Osim ispred centralnog spomen-obilježja, brojne delegacije vijence su položile i ispred panoa sa slikama poginulih boraca u zgradi opštine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PRVI KRAJIŠKI KORPUS – GODIŠNjICA – Jadovno 1941.

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo – Jadovno 1941.

Zapadno krajiške opštine – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: