fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

PORAŽAVAJUĆE NEPROCESUIRANjE ZLOČINA

U agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila i 50 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske.

 Spomen krst u Kozarskoj Dubici

Spomen krst u Kozarskoj Dubici

Priredio: Milomir SAVIĆ

Predstavnici Boračke organizacije (BORS) i nekadašnji borci smatraju krajnje neprihvatljivom i poražavajućom činjenicu da ni nakon 20 godina niko ne odgovara za zločine nad srpskim vojnicima i civilima u agresiji vojske Hrvatske na područje zapadnokrajiških opština.

Predsjednik BORS-a Milomir Savčić kaže za Srnu da su sve žrtve na početku sukoba bili Srbi, a da za to niko nije odgovarao.

„Republika Srpska mora do kraja istrajati u borbi za tu vrstu pravde. U suprotnom, ostaće onakav karakter rata kako ga drugi ocijene, ostaće da su Srbi bili agresori, zločinci i sve ono što nije tako, a pripisuje se srpskoj strani“, upozorava Savčić.

On podsjeća da je na rijeci Uni praktično u startu prekinuta operacija Hrvatske vojske i muslimanskih snaga – „Oluja“, koja je iste godine izvedena u Republici Srpskoj Krajini s namjerom da se što veći dio BiH etnički očisti od Srba.

Savčić zaključuje da je „Oluja“ prekinuta zahvaljujući tadašnjoj dobroj organizaciji srpske odbrane, hrabrosti srpskih boraca i njihovoj čvrstoj volji i visokoj svijesti da sačuvaju svoja ognjišta i Republiku Srpsku.

Ratni komandant odbrane opštine Kozarska Dubica Pantelija Ćurguz smatra da je sramotno što još niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u akciji Hrvatske vojske, iako su opštine Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica sačinile procjenu ljudskih žrtava i materijalne štete.

Ćurguz raspolaže informacijama da u ovom slučaju postoji pravna nedorečenost u smislu toga ko ima osnovu podnošenja tužbe za ratni zločin – opština pojedinačno, Republika Srpska ili BiH.

„Na kraju, sve se svodi na to da neko od porodica žrtava treba da podnese tužbu, a nakon te presude stvara se pravna pretpostavka za zajedničku tužbu“, navodi Ćurguz za Srnu.

On podsjeća da su srpske žrtve u Kozarskoj Dubici u akciji hrvatskih oružanih snaga likvidirane po istim metodama kao što je to rađeno Srbima u logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći o tadašnjim ratnim dešavanjima na području opštine Kozarska Dubica, Ćurguz je rekao da je Hrvatska vojska 18. septembra 1995. godine ničim izazvanim napadom na zapadnokrajiške opštine izvršila agresiju na Republiku Srpsku.

Ćurguz zaključuje da to bila sudbonosna bitka i pobjeda Vojske Republike Srpske u završnici proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, koja se sa pravom može porediti sa bitkom za koridor 1992. godine.

Marinko Gačić, koji je u to vrijeme kao srpski vojnik učestvovao u odbrani Novog Grada, ističe za Srnu da su hrvatske diverzantske grupe „Paukovi“ i „Pume“ 18. septembra, nakon artiljerijske pripreme, prešle rijeku Unu na teritoriji Republike Srpske, ubijajući, pritom, srpske civile u naselju Tunjica.

„Srpska strana je brzo organizovala odbranu, primoravši hrvatske snage na povlačenje. Oni su zarobili tri srpska civila koji su završili u zloglasnoj splitskoj `Lori`“, kaže Gačić, koji je sada predsjednik Boračke organizacije Novi Grad.

On podsjeća da je srpska strana samo u odbrani Novog Grada izgubila 27 boraca i 47 civila.

U agresiji Hrvatske vojske 18. i 19. septembra 1995. godine na području zapadnokrajiških opština, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila i 50 pripadnika oružanih snaga Republike Srpske.

Naselja i gradovi pretrpjeli su velika razaranja i štetu.

Centralna manifestacija obilježavanja „Odbrane zapadnih granica Republike Srpske i BiH od hrvatske agresije“ biće održana 18. septembra u Kozarskoj Dubici.

Obilježavanje 20 godina od dana odbrane zapadnih granica Republike Srpske biće održano pod sloganom „Srce jače od čelika“.

Ovaj događaj Vlada Republike Srpske uvrstila je u kalendar događaja od republičkog značaja, jer je to bio jedan od najvažnijih događaja za opstanak Republike Srpske.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OBILjEŽAVANjE ODBRANE ZAPADNIH GRANICA SRPSKE …

program obilježavanja 16 godina odbrane od hrvatske agresije

ODBRANA ZAPADNIH GRANICA REPUBLIKE SRPSKE …

Zapadno krajiške opštine – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: