fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА ПОГИНУЛЕ СРПСКЕ БОРЦЕ

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mrkonjic-parastos.jpg

У капели Светог апостола Марка на православном гробљу у Мркоњић Граду данас jе, поводом обиљежавање крсне славе општине Светог пророка Илиjе и Дана 11. лаке пjешадиjске бригаде Воjске Републике Српске /ВРС/, служен парастос за борце погинуле у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, положено jе цвиjеће на спомен-обиљежjе масовне гробнице на гробљу и на Тргу српске воjске и одржана jе Свечана академиjа поводом Дана 11. лаке пjешадиjске бригаде.

Парастосу jе присуствовао и министар финансиjа Републике Српске Зоран Тегелтиjа.

Један од команданата ове бригаде Радован Илић каже да се сваке године са поносом сjећаjу погинулих другова коjи су наjвише уложили у Републику
Српску – своjе животе.

„Са поносом се сjећамо наших погинулих другова коjи су дали своjе животе за Републику Српску. Оциjењено jе да jе бригада успjешно извршила своjу
мисиjу у рату и она jе одликована медаљом Петра Мркоњића“, додао jе Илић.

Он jе истакао да jе, као командант, поносан и на стерjешински и на борачки састав бригаде, истичући да jе бригада успjешно извршила постављени задатак у одбрани српског народа.

Мркоњићани су се данас присjетили и оних коjи су пронађени у масовноj гробници, те су положили виjенце и на Спомен-обиљежjе масовне гробнице.

У Мркоњић Граду послиjе протеклог одбрамбено-отаџбинског рата пронађена jе масовна гробница са тиjелима 181 лица, а у више мањих масовних
гробница пронађена су тиjела 176 лица и за то до данас нико ниjе одговарао, иако се зна ко су починиоци.

Налази патолога и обдукциjе показали су да су сви на звjесрки начин мучени и убиjени.

Предсjедник Борачке организациjе општине Мркоњић Град Милан Стеванић каже да jе тужно што нико jош ниjе одговарао за злочине над Србима.

„Свjесни смо чињенице да jош нико ниjе одговарао за злочине над српским народом, али смо и свjесни да jе то политичка фарса свjетских моћника и
надамо се да ће jедног дана доћи људи коjи су жељни да jеднако проводе правду и да ће неко одговарати за ове жртве“, рекао jе Стеванић.

Славске свечаности и ломљење славског колача одржаће се у суботу, 2. августа, на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића, са почетком у 20.00 часова.

Након славског обреда, биће одржан културно-забавни програм.

Обиљежавање крсне славе општине почело jе синоћ концертом духовне музике коjи jе одржало Српско црквено пjевачко друштво „Свети Георгиjе“ из
Прњавора у храму Светог Саве у Мркоњић Граду.

Извор:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

ЕКСХУМИРАНО 875 ЖРТАВА

НЕМА ПОЗИТИВНИХ ПРОМЈЕНА ПРЕМА СРПСКИМ ИЗБЈЕГЛИЦАМА

ОБИЉЕЖЕНЕ 22 ГОДИНЕ ОД ФОРМИРАЊА НОВОГРАДСКЕ БРИГАДЕ

На Ребровцу откривена спомен-чесма за 57 бораца

Мркоњић Град: Парастос за 22 убиjена полицаjца

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: