fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СУТРА ОБИЉЕЖАВАЊЕ 19 ГОДИНА ОД ПОВРАТКА НА ОГЊИШТА

Spomenik_poginulim_borcima-615386d0У Мркоњић Граду сутра ће бити обиљежен Дан општине, коjи jе установљен у знак сjећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послиjе петомjесечног избjеглиштва, Мркоњићани вратили на своjа огњишта.

Тим поводом, у капели Светог апостола Марка биће служен парастос за 181 убиjеног српског цивила и воjника, након чега ће броjне делегациjе положити цвиjеће на спомен-обиљежjе масовне гробнице на православном гробљу, као и на централни споменик погинулим борцима Воjске Републике Српске на Тргу српске воjске.

У Мркоњић Граду jе на православном гробљу откривена jедна од наjвећих масовних гробница у Републици Српскоj у коjоj jе пронађено 181 тиjело, а обдукциjа jе показала да су сви на звjерски начин мучени и убиjени.

Током окупациjе, цивили су убиjани на наjмонструозниjи начин, имовина jе систематски пљачкана, а градско подручjе девастирано.

Осим ове велике масовне гробнице, било jе и више мањих гробница из коjих су ексхумирана укупно 364 тиjела.

За 117 дана хрватске агресиjе, на подручjу Мркоњић Града у протеклом рату порушено jе и запаљено 2.308 стамбених обjеката, док jе око 3.000 стамбених обjеката уништено и опљачкано, тако да се ратна штета у овоj општини процjењуjе на око 670 милиона КМ.

Све се то догодило током агресиjе оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армиjе БиХ на 13 западнокраjишких општина у септембру и октобру 1995. године.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић рекла jе да се сваке године понавља иста прича – да jе тужно што ни послиjе толико дуго времена нико ниjе одговарао за злочине почињене у овом граду и да остаjе нада да ће, ипак, некад неко бити кривично гоњен за ова злодjела.

Породице жртава су огорчене jер jош нико ниjе одговарао за злочине, иако постоjе сви докази, зна се ко су били налогодавци, а документациjа jе предата тужилаштвима.

У оквиру обиљежавања 4. фебруара биће уприличене броjне културне и спортске манифестациjе: концерт културно-умjетничког друштва „Петар Први Карађорђевић Мркоњић“, изложба слика „Стазе“ Жељка Вученовића, Свечана академиjа и избор наjбољег спортисте и спортског колектива.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: