Израелска ТВ-екипа која је хтјела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полиције

Latinica - English

Спомен плоча на мјесту усташког логора у ували Слана на отоку Пагу

Спомен плоча на мјесту усташког логора у ували Слана на отоку Пагу

Израелска ТВ екипа намјеравала је на отоку Пагу снимати документарни филм о усташким концентрацијским логорима успостављеним почетком Другога свјетског рата у ували Слана и Метајни на Пагу, али то нису успјели јер су мјештани Метајне позвали полицију због неовлаштеног снимања школе те је израелска ТВ екипа напустила Паг у пратњи полиције, објавио у недјељу ХРТ-а у свом средишњем Дневнику

ЗАГРЕБ – Израелска ТВ екипа намјеравала је на отоку Пагу снимати документарни филм о усташким концентрацијским логорима успостављеним почетком Другога свјетског рата у ували Слана и Метајни на Пагу, али то нису успјели јер су мјештани Метајне позвали полицију због неовлаштеног снимања школе те је израелска ТВ екипа напустила Паг у пратњи полиције, објавио у недјељу ХРТ-а у свом средишњем Дневнику.

Како је извијестио ХРТ, израелска ТВ екипа снимање ће наставити на Петровој гори.

Почетком Другога свјетског рата концентрацијски логори успостављени су у ували Слана на Пагу гдје је, како наводи ХРТ, »у љето 1941. под ведрим небом живјело на подручју увале Слана и Метајна више од осам тисућа душа, у нељудским увјетима. Њихов кримен био је што су били Жидови, Роми или Срби. Депортирани су из Загреба или с госпићког подручја«. Велика већина логораша биле су жене, а након три мјесеца логор је затворен.

С израелском екипом на Паг стигао је и Дани Новак, 70-годишњи Жидов из САД-а који је за ХРТ изјавио како је дошао истражити мјесто на којем су биле његова бака и тета. »Знам да су биле заточене у једној кући у Метајни«, рекао је.

Представница жидовске националне мањине града Загреба Сања Зоричић Табаковић изјавила је да је полиција најприје израелској ТВ екипи одузела путовнице, али се послије врло коректно понијела.
У Полицијској управи Личко-сењској речено је да су у суботу у 17,50 сати полицијски службеници Полицијске постаје Новаља примили дојаву грађанина да у Метајни више особа снима школу. Полиција тврди да ТВ-екипи нису одузимали путовнице.

Мјештани Метајне позвали су полицију због неовлаштеног снимања школе, а неки од њих изјавили су за ХРТ да ништа не знају те да су увријеђени јер стално долазе екипе које снимају куће у којима су наводно били логораши, што један од мјештана негира.

 

Извор: Novi List

Прилог је емитован у централном Дневнику ХРТ  06. септембра 2015. са почетком у 26:00 минути.

 

Везане вијести:

Отворено писмо Његовом Преосвештенству епископу славонском г. Јовану

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

ПАГ - Jadovno 1941.

Хрватска још не признаје пашке жртве

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

Метајнска литија 2015. - Jadovno 1941.

НИН: Без имена и спомен-обележја

Ми вас нисмо заборавили!

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.