fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Хрватска још не признаје пашке жртве

Спо­мен-крст на платоу изнад увале Слана (Фото Борис Беговић)
Спо­мен-крст на платоу изнад увале Слана
(Фото Борис Беговић)

Званични Загреб и даље глув на све позиве да обележи место злогласних усташких логора на Пагу

Битка да Хрватска призна да се на Пагу у време НДХ десио масовни злочин над Србима и достоjно обележи место на коме се налазио злогласни логор Слана и даље не престаjе. Ових дана навршило се 74 године од затварања логора, али нова хрватска власт са председницом Колиндом Грабар Китаровић на челу ниjе показала намеру, баш као ни њихови претходници, да из пиjетета према осам хиљада убиjених људи (међу коjима jе било много жена и деце), постави обележjе на том делу острва. Тачниjе, да обнови спомен-плочу коjа jе већ три пута уништавана.

Представници Удружења „Јадовно 1941” др Душан Басташић и Борис Беговић jош пре пет месеци су послали отворено писмо хрватскоj председници тражећи да Хрватска, снагом правне државе, обезбеди да спомен-плоча траjно остане на оном месту и у оном облику у коме jе постављена давне 1975. године. Такође су затражили да Република Хрватска обезбеди уређење спомен-подручjа „Слана“, како би се свима коjи желе да га посете олакшао приступ, укључуjући и изградњу мањег пристаништа у ували Слана, како и предвиђа Просторни план уређења Града Новаље. Затражили су и да Хрватска на месту логора „Слана“ постави прикладан споменик Србима и Јевреjима, жртвама овог логора.

Захваљуjући члановима овог удружења, на платоу изнад увале Слана 20. jуна ове године jе подигнут спомен-крст и први пут служен помен жртвама побиjеним у пашком камењару и утопљеним у мору око Пашких врата.

Логор Слана био jе jедан од првих и наjзлогласниjих усташких логора. Само у току jедне ноћи, између 14. и 15 августа 1941. године, уочи празника Велике Госпе, коjа се иначе слави на острву Пагу, заклано jе више од осам стотина људи. Наjвећи броj жртава убиjен jе у мору и због тога jе у спомен-подручjе укључено и сто метара акваториjума око рта Слана. На Пагу су те 1941. године постоjала три логора – Слано за Србе, логор за Јевреjе и логор Метаjна у коме су били смештени жене и деца. У време затварања ових логора у њима jе остало jош око две стотине људи коjи су бродовима транспортовани у Карлобаг, а одатле у Госпић. Они коjе усташе нису успеле да побиjу у Госпићу транспортовани су преко Јастребарског у Јасеновац, и то су били први Јасеновачки логораши.

Пише: Јелена Церовина

Политика, уторак 25.8.2015., стр. 7.

Политика, уторак 25.8.2015., стр. 7.

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане виjести:

НА ДАНАШЊИ ДАН ЗАТВОРЕН ЗЛОГЛАСНИ ЛОГОР СЛАНА НА ПАГУ

Постављен крст на Сланоj!

Tesla at Jadovno

Метаjнска литиjа 2015.

НИН: Без имена и спомен-обележjа

Фељтон Политика: Пут дуг два дана ћутања (1)

Фељтон Политика: Заборављена увала ужаса (2)

ОБНОВИТИ СПОМЕН-ПЛОЧУ НА МЈЕСТУ ЛОГОРА „СЛАНА“

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: