НАЈАВА: О ЈАДОВНУ НА БЕОГРАДСКОМ ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

Студентски парламент Правног факултета у Београду и Удружење грађана Јадовно 1941. из Бањалуке позивају вас на предавање на тему : ГОСПИЋКИ СИСТЕМ ЛОГОРА, ПРВИ ЛИКВИДАЦИОНИ ЦЕНТАР НДХ. Предавање ће бити одржано на Прaвном факултету,у уторак, 24.12.2013. - 19 часова, у амфитеатру Слободан Јовановић. Говоре: Душан Басташић и Предраг Лозо, предсједник и секретар УГ Јадовно 1941.

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/bg-izlozba/prezivio-djecak.jpg

 

Биће то прилика да се сви заједно упознамо са већином аспеката функционисања комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић - Јадовно - Паг из 1941. године. Комплекс на чијем се примјеру очигледно виде сви елементи злочина геноцида крије хиљаде обичних животних прича, које поред страшних бројки не смијемо запоставити и заборавити. 

У овом систему ждерњачи српског и јеврејског народа за само 132 дана  по досадашњим истраживањима, првенствено др Ђуре Затезала, страдало је 38 010 Срба, 1999 Јевреја и осталих жртва до досадашње бројке од 40 123 жртве. Комплекс који је уједно био и претеча Јасеновца дуго је запостављан из више разлога. Биће то прилика да се продискутује о некима од њих. 

Шта потомци и поштоваоци јадовничких жртава раде на меморијализацији овог великог стратишта жртава са читаве територије некадашње НДХ? Како да Јадовно уврстимо у колективни идентитет српског народа? Није мали број препрека у таквом настојању. Ко и зашто и на какве начине и данас релативизује злочине почињене у овом комплексу и шта је потребано још урадити, како на научном тако и на плану успостављања адекватне културе сјећања и памћења? На трибини на Правном факултету поразговараћемо о овим питањима и покушати да сви заједно извучемо одређене закључке и поуке.

 

Драги пријатељи, потомци и поштоваоци јадовничких жртава ДОБРОДОШЛИ !

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/plakata-beograd-A3.jpg


 

Везане вијести : 

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno 

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно