ПРЕДАВАЊЕ МОЈЕ ЈАДОВНО У ЦАРЕВЦУ 31.01.2014.

Са благословом Оца Симеона, Игумана Манастира Рукумија, у организацији Црквене Општине Десине, Средњево и УГ Јадовно 1941. из Бањалуке, у Царевцу, Браничево одражаће се предавање МОЈЕ ЈАДОВНО. Предавање се одржава 31. јануара 2014, у 18 часова, у просторијама црквеног дома. На предавању говоре предсједник и секретар УГ Јадовно 1941. Душан Басташић и Предраг Лозо. 

 

Moje Jadovno


Шта потомци и поштоваоци јадовничких жртава раде на меморијализацији овог великог стратишта жртава са читаве територије некадашње НДХ? Како да Јадовно уврстимо у колективни идентитет српског народа? Није мали број препрека у таквом настојању. Ко и зашто и на какве начине и данас релативизује злочине почињене у овом комплексу и шта је потребано још урадити, како на научном тако и на плану успостављања адекватне културе сјећања и памћења? На трибини на Правном факултету поразговараћемо о овим питањима и покушати да сви заједно извучемо одређене закључке и поуке.

У овом систему логора смрти Независне Државе Хрватске, Госпић - Јадовно - Паг из 1941. Године, ждерњачи српског и јеврејског народа за само 132 дана  по досадашњим истраживањима, првенствено др Ђуре Затезала, страдало је 38 010 Срба, 1999 Јевреја и осталих жртва до досадашње бројке од 40 123 жртве. Комплекс који је уједно био и претеча Јасеновца дуго је запостављан из више разлога. Биће то прилика да се продискутује о некима од њих.

 Биће то прилика да се сви заједно упознамо са већином аспеката функционисања комплекса на чијем се примјеру очигледно виде сви елементи злочина геноцида и гдје се крије хиљаде обичних животних прича, које поред страшних бројки не смијемо запоставити и заборавити.

 

Моје Јадовно | Moje Jadovno

 

Везане вијести :