ВИДЕО: О ЈАДОВНУ НА БЕОГРАДСКОМ ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/jadovno-pravni.jpgСтудентски парламент Правног факултета у Београду и Удружење грађана Јадовно 1941. из Бањалуке организовали су предавање на тему : ГОСПИЋКИ СИСТЕМ ЛОГОРА, ПРВИ ЛИКВИДАЦИОНИ ЦЕНТАР НДХ. Предавање је одржано на Прaвном факултету, у уторак, 24.12.2013. у 19 часова, у амфитеатру Слободан Јовановић. Пред око 350 посјетилаца, говорили су: Душан Басташић и Предраг Лозо, предсједник и секретар УГ Јадовно 1941. 

Говорећи о Госпићком систему логора, као првом ликвидационом центру НДХ, Басташић је слушаоце предавања на београдском Правном факултету упознао о чињеницама које хрватска савремена историја прикрива, а које показују да је у 132 дана постојања у тим логорима убијено више од 40.123 људи, од којих 38.000 Срба и 2.000 Јевреја.

„Системски приступ извршењу злочина народоубиства показује више чињеница. Распрострањеност логорског комплекса, његово нарастање, али и затварање (пресељење епицентра геноцида у Јасеновац) показују основне карактеристике геноцида, намјеру и системски приступ. Први затвореници у централни госпићки герихт примљени су већ десетог априла послијеподне“ нагласио је Предраг Лозо.Читава државна инфраструктура НДХ кроз 132 дана постојања комплекса учествује у извршењу овог страшног злочина. Жртве са територије цијеле НДХ стижу у Госпић, касније на Велебит и острво Паг и низ успутних и других стратишта, јама, логорских мјеста које никако не смијемо заборавити. Путовали су тако сточни „г вагони“ са натпсиом покварено воће, с људима предодређеним искључиво за сурово уништење. Постоје документи – окружнице, о упућивању прво елите, а затим и осталих слојева народа Срба и Јевреја у Госпић.

Погледајте предавње у којем се детаљно разрађују и остали аспекти великог страдања  у НДХ.

 

 

 

Ова активност УГ ЈАДОВНО 1941. подржана је, у оквиру пројкета "МОЈЕ ЈАДОВНО - СРБИ ЈУЧЕ, ДАНАС, СУТРА",од стране КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ И СРБИМА У РЕГИОНУ, ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ"

 

БАСТАШИЋ: АНТИСРПСКА ХИСТЕРИЈА ДОПРИНОСИ НЕГАЦИЈИ ЗЛОЧИНА НДХ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno 

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно