БЛ: Свијеће за Србе, жртве "Олује"

Поводом 19. годишњице страдања крајишких Срба у акцији хрватске војске "Олуја", у бањалучком храму Христа Спаситеља бројни грађани запалили су свијеће.

 

 

Прислуживањем свијећа у порти храма Христа Спаситеља синоћ је у Бањалуци почело обиљежавање 19 година од прогона Срба из Републике Српске Крајине. Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је у обраћању да се прогона Срба из Републике Српске Крајине треба сјећати зато што народ који заборави своју прошлост нема ни будућност.

Он је нагласио да се из цијелог период рата и пората од 1991. до 1998. године на списку "Веритаса" налази више од 7.000 српских жртава, међу којима је нерасвијетљена судбина за њих 1.900.

"Управо њима свих ових година на истом мјесту палимо свијеће, јер ако им већ не можемо посјетити гробове, било због тога што не знамо гдје су, било због тога што не можемо или не смијемо до њих, можемо управо овако да им запалимо свијеће и помолимо се за покој њихових душа", рекао је Штрбац.

Савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске генерал Милан Торбица рекао је да је злочиначка акција "Олуја" планирана и вођена као што је у Другом свјетском рату планирано етничко чишћење Срба.

"Из тога морамо извући поуку да се присјећамо и да обиљежавамо ове догађаје и да на младе преносимо поруку да се тако нешто не заборави", рекао је Торбица и додао да сјећање није довољно ако се ништа не чини да се злочин не понови.

Он је нагласио да народ, поучен искуством Срба из Републике Српске Крајине, треба чувати Републику Српску.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ Душанка Мајкић истакла је да се треба сјетити страдања и прогона Срба из РСК, али и радити на томе да правда стигне оне који су то починили, а који сада слободно шетају.

"Ово треба да буде сјећање на сва српска страдања, јер српске несреће сежу од Косова па на даље, а толико их је било да најмање један дан треба посветити том сјећању", рекла је Мајкићева.

Она је нагласила да, ако се забораве страдања, онда се не може искључити ни могућност да се тако нешто не понови.

Након прислуживања свијећа и обраћања званичника испред храма Христа Спаситеља припремљен је пригодан културни програм.

Обиљежавање прогона Срба из Републике Српске Крајине биће настављено данас служењем парастоса за погинуле војнике и цивиле у храму Христа Спаситеља, те полагањем вијенаца на гробљу Свети Пантелија у Бањалуци.

Деветнаест година од прогона Срба из Републике Српске Крајине обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У хрватској војној акцији "Олуја", која је почела 4. августа 1995. године, на подручју Републике Српске Крајине убијено је и нестало око 2.000 Срба, а протјерано око 220.000.

 

Извор: РТРС

Везане вијести:

“Олуја“ - злочин без казне

ЕКСХУМИРАНО 875 ЖРТАВА

Саопштење поводом годишњице страдања Срба у агресији хрватске војске на РСК у августу 1995. године (“Операција Олуја”)