fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБНОВИТИ СПОМЕН-ПЛОЧУ ПОБИЈЕНИМ СРБИМА ИЗ ГРУБИШНА ПОЉА

dusan.jpgПредсједник Удружења „Јадовно 1941.“ Душан Басташић упутио је отворено писмо највишим хрватским званичницима у коме захтијева да буде обновљена уништена Спомен – плоча посвећена страдању 487 Срба из Грубишна Поља, побијених у усташким логорима. „Очекујемо да институције Републике Хрватске учине све што је потребно да се омогући постављање обновљене Спомен-плоче, коју смо већ израдили“, наводи се у писму упућеном предсједнику Хрватске Иви Јосиповићу, премијеру Зорану Милановићу и предсједнику Сабора Борису Шпрему.

Басташић у писму, достављеном Срни, подсјећа да је на згради некадашње жељезничке станице у Грубишном Пољу од 1959. године, када је постављена, до 1991. када је уништена, стајала Спомен-плоча посвећена страдању 487 грубишнопољских Срба, одвезених са те станице 1941. и побијених на подручју комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг.

„Зграда на којој је годинама стајала ова плоча сада је у власништву `Кроација осигурања`, чија се Управа до данас није писаним путем изјаснила према захтјеву за обнову плоче“, наводи Басташић и наглашава да од априла ове године представници Српског народног вијећа /СНВ/ безуспјешно настоје да добију дозволу за постављање обновљене Спомен-плоче.

Басташић истиче да је за 28. септембар у 12.00 часова пријављен комеморативни скуп за 2.694 православних Срба са подручја Грубишног Поља, побијених и изгинулих током Другог свјетског рата.

Скуп ће бити одржан у Грубишном Пољу, на бившој жељезничкој станици испред зграде на којој је до 1991. стајала Спомен-плоча.

„Уколико се комеморативни скуп одржи пред празним зидом, са још видљивим рупама од вијака који су носили уништену Спомен-плочу, биће то веома лоша слика тренутног односа хрватске државе према обнови споменичке баштине и јасна порука потомцима жртава да нису добродошли“, наводи Басташић.

Он каже да чланови Удружења „Јадовно 1941.“ његују сјећање на чланове својих породица побијених у комплексу концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, првом ликвидационом центру Независне Државе Хрватске.

Већ три године заредом, 24. јуна, у сарадњи са Српским народним вијећем, Савезом антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске и Координацијом јеврејских општина Хрватске, организује се обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941.

„Долазак на Јадовно предсједника Хрватске Иве Јосиповића 2010. године значајан је за објелодањивање јадовничке трагедије. У свом обраћању на Јадовну хрватски предсједник је обећао да ће бити обновљени сви уништени споменици антифашистичкој борби из Другог свјетског рата“, подсјећа Басташић.

Он каже да је 2010. обновљена Спомен-плоча на подручју некадашњег логора Слана на острву Пагу, али је, нажалост, опет уништена након свега два дана.

„Ни ова Спомен-плоча до данас није обновљена и та чињеница баца ружну сјену на однос хрватских институција према обнови и очувању антифашистичке баштине на њеној територији“, закључио је Басташић.

Он је писмо истог садржаја упутио и амбасадору Србије у Хрватској Станимиру Вукићевићу, предсједнику СНВ-а Милораду Пуповцу, властима Бјеловарско-билогорске жупаније и Грубишна Поља, те Управи „Кроација осигурања“.

Извор: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане виjести:

Грубишно Поље: 28. септембар 2012. парастос и комеморациjа побиjеним и изгинулим Србима у другом свjетском рату

Grubišno Polje 27. april 2006., Obilježavanje 65 godišnjice likvidacije 487 Grubišnopoljskih Srba

Bilogora i Grubisno Polje 1941.-1991. – promocija knjige

Grubišno Polje 27.4.1991. Komemoracija povodom 50. godišnjice obilježavanja ustaških žrtava od 26/27. aprila 1941.

ОПШТИНА ГРУБИШНО ПОЉЕ – ЖРТВЕ РАТА 1941-1945 – Јован Мирковић

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: