fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Израелска ТВ-екипа која је хтјела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полиције

English

Израелска ТВ-екипа коjа jе хтjела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полициjе

Спомен плоча на мjесту усташког логора у ували Слана на отоку Пагу

Спомен плоча на мjесту усташког логора у ували Слана на отоку Пагу

Израелска ТВ екипа намjеравала jе на отоку Пагу снимати документарни филм о усташким концентрациjским логорима успостављеним почетком Другога свjетског рата у ували Слана и Метаjни на Пагу, али то нису успjели jер су мjештани Метаjне позвали полициjу због неовлаштеног снимања школе те jе израелска ТВ екипа напустила Паг у пратњи полициjе, обjавио у недjељу ХРТ-а у свом средишњем Дневнику

ЗАГРЕБ – Израелска ТВ екипа намjеравала jе на отоку Пагу снимати документарни филм о усташким концентрациjским логорима успостављеним почетком Другога свjетског рата у ували Слана и Метаjни на Пагу, али то нису успjели jер су мjештани Метаjне позвали полициjу због неовлаштеног снимања школе те jе израелска ТВ екипа напустила Паг у пратњи полициjе, обjавио у недjељу ХРТ-а у свом средишњем Дневнику.

Како jе извиjестио ХРТ, израелска ТВ екипа снимање ће наставити на Петровоj гори.

Почетком Другога свjетског рата концентрациjски логори успостављени су у ували Слана на Пагу гдjе jе, како наводи ХРТ, »у љето 1941. под ведрим небом живjело на подручjу увале Слана и Метаjна више од осам тисућа душа, у нељудским увjетима. Њихов кримен био jе што су били Жидови, Роми или Срби. Депортирани су из Загреба или с госпићког подручjа«. Велика већина логораша биле су жене, а након три мjесеца логор jе затворен.

С израелском екипом на Паг стигао jе и Дани Новак, 70-годишњи Жидов из САД-а коjи jе за ХРТ изjавио како jе дошао истражити мjесто на коjем су биле његова бака и тета. »Знам да су биле заточене у jедноj кући у Метаjни«, рекао jе.

Представница жидовске националне мањине града Загреба Сања Зоричић Табаковић изjавила jе да jе полициjа наjприjе израелскоj ТВ екипи одузела путовнице, али се послиjе врло коректно пониjела.
У Полициjскоj управи Личко-сењскоj речено jе да су у суботу у 17,50 сати полициjски службеници Полициjске постаjе Новаља примили доjаву грађанина да у Метаjни више особа снима школу. Полициjа тврди да ТВ-екипи нису одузимали путовнице.

Мjештани Метаjне позвали су полициjу због неовлаштеног снимања школе, а неки од њих изjавили су за ХРТ да ништа не знаjу те да су увриjеђени jер стално долазе екипе коjе снимаjу куће у коjима су наводно били логораши, што jедан од мjештана негира.

 

Извор: Novi List

Прилог jе емитован у централном Дневнику ХРТ  06. септембра 2015. са почетком у 26:00 минути.

 

Везане виjести:

Отворено писмо Његовом Преосвештенству епископу славонском г. Јовану

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

ПАГ – Jadovno 1941.

Хрватска jош не признаjе пашке жртве

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

Метаjнска литиjа 2015. – Jadovno 1941.

НИН: Без имена и спомен-обележjа

Ми вас нисмо заборавили!

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: