fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Потресно сведочење: Са 14 сам одведена у Јасеновац

Демировац – Девет гробних поља на подручjу Доње Градине код Козарске Дубице осам децениjа опомињу и криjу страшну истину о злочиначком усташком походу под окриљем Независне Државе Хрватске.
Остаци фабрике сапуна коjи су прављени од логораша (Фото: Новости)
Остаци фабрике сапуна коjи су прављени од логораша (Фото: Новости)

Током Другог светског рата, у злогласном логору Јасеновац на наjмонструозниjи начин убиjено jе 700.000 људи, међу њима 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреjа, 127.000 антифашиста и 20.000 деце. Преживели логораши били су сведоци стравичних убистава целих породица. Милица Секулић (87) из села Демировац изгубила jе броjне чланове породице.

„То су биле страхоте, нељудске, страшне. И сада када се сетим, плачем. Имала сам свега 14 година када сам доведена у Јасеновац и свега се сећам. Доведена сам са маjком и сестром.“

Покушала сам чак да побегнем, али сам одустала, jер нисам хтела маjку да оставим. Људе су трпали у вагоне, било jе све заглавило од муке и jада. И мог оца су одвели, били су као стока у тим вагонима, гладни и жедни.

Моjа сестра jе покушала да му дотури хлеб, али када му га jе додала, гладни народ га jе оборио”, сећа се кроз сузе Милица Секулић.

Каже, тада jе последњи пут видела свог оца. После су чули да jе убиjен и бачен у масовну гробницу у Доњоj Градини коjа jе свега неколико километара од њене куће у Демировцу.

„У рату сам остала и без брата.Чула сам да jе бежао пред усташама и стигао до Земуна па чак и до Словениjе.

Тамо jе дошао на jедну пумпу, покушао да се напиjе воде, надуо се и ту умро. Стрина нам jе заклана, усташе су jоj извадиле jабучицу и ставили шибице у то. Звери.

Милица Секулић
Милица Секулић

И три брата од стрица су ми убиjена, све jе разорено”, плачући прича Милица.

И њеном покоjном супругу у Јасеновцу убиjена jе цела породица. Остао jе без игде икога. Сећања на страхоте и мучка убиства била су толика да никада ниjе хтео да се врати у своjе село, већ се доселио у Демировац.

Побиjени мушкарци

У злочиначком усташком походу нестаjале су целе српске породице под Козаром. Побиjен jе скоро сав мушки живаљ. Колика jе била размера страдања потврђуjе чињеница да на подручjу општине Козарска Дубица ниjе било регрута за воjску ни двадесетак година после Другог светског рата.

Г. Вила / Новости

Извор: ВАСЕЉЕНСКА

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 11. фебруара 2016. године.

Везане виjести:

ДОЊА ГРАДИНА – СРПСКИ ЈАД ВАШЕМ

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА – ЈАСЕНОВАЦ – ЈАДОВНО 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: