fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПРЕМИЈЕРА „ЕНКЛАВЕ“ 4. МАРТА У САВА ЦЕНТРУ

Enklava_plakat-ec7c1568Веома ишчекивана премиjера српског филма „Енклава“, дирљиве драме редитеља Горана Радовановића о Србима коjи су остали да живе на Косову и Метохиjи, биће одржана 4. марта у Београду, у оквиру филмског фестивала ФЕСТ.

Филм „Енклава“, коjи обрађуjе тему српске заjеднице коjа jе остала на Косову да живи у малим изолованим заjедницама, биће приказан у Сава центру у 19.00 часова, наjавили су организатори ФЕСТ-а.

Ове заjеднице су jедине такве у циjелоj Европи, њих чуваjу припадници полициjе УН и ЕУ, Срби у тим енклавама су ограничени да живе тешко на том скученом простору, а њихова дjеца до школа коjе се налазе ван енклава превозе се у утробама оклопних транспортера.

Шта се дешава кад неко премине у енклави, а гробље се налази ван ње, на неприjатељскоj териториjи? Услови у коjима jе пуко преживљавање неизвjесно, неминовна jе дилема – остати или отићи. Јер тешко jе остати, а да ли и одлазак нужно значи и бољи живот?“.

У овоj причи, уз много перипетиjа, jедан 80-годишњак ће, ипак, бити сахрањен, захваљуjући свом унуку, десетогодишњем дjечаку коjи се усудио да учини нешто немогуће за обjе заjеднице на Косову, и српску и албанску – да заволи и стекне приjатеља на супротноj страни.

Филм „Енклава“ jе вjечна и поучна прича о праштању и љубави.

Звиjезда овогодишњег ФЕСТ-а Денис Мурић о своjоj првоj филмскоj улози каже да му jе улога албанског дjечака Башкима била блиска, jер живи на Косову и на неки начин jе свакодневно изложен провокациjама коjе су описане у филму.

Глумац Небоjша Глоговац, коjи игра Воjислава, jедног од ликова, рекао jе да га jе већ у сценариjу заинтригирала та дjечиjа страна приче.

„Док се одрасли деле, а политичари своjим деловањем живот у енклавама чине све неподношљивиjим и за jедне и за друге, деца просто траже другаре за игру. Иако олако користе и грубу реторику, коjу су преузела од одраслих, а чиjе тежине нису ни свесна, суштински показуjу само ону наjчистиjу, људску потребу – за другим човеком, приjатељем, друштвом“, додао jе он.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

МИЛЕТИЋ: УНИШТИО САМ ДЈЕТИЊСТВО СВОЈОЈ ДЈЕЦИ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

ОДРЖАНА ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА „МИЛИЦА“

ЈАДОВНО – КОСОВО

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: