fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПАРАСТОС И ДАЋА СРБИМА СТРАДАЛИМ У „ОЛУЈИ“ 5. АВГУСТА

Колона избjеглих Срба из Хрватске

Колона избjеглих Срба из Хрватске


Служењем парастоса у бањалучком храму Христа Спаситеља, давањем даће, те промоциjом нових публикациjа Документационо-информативног центра „Веритас“, у Бањалуци ће у сриjеду, 5. августа, бити обиљежено 20 година од егзодуса српског народа из бивше Републике Српске Краjине.
Служење парастоса предвиђено jе у 11.00 часова, давање даће у Колу српских сестара у 12.00 часова, док jе промоциjа нових публикациjа „Веритаса“ заказана у 19.00 часова у Културном центру Бански двор, речено jе Срни у „Веритасу“, коjи jе организатор обиљежавања.

Програм обиљежавања почиње дан раниjе, 4. августа, у 11.00 часова одржавањем округлог стола под називом „Краjишки Срби послиjе `20 олуjних` година“ у Међународном прес-центру у хотелу „Босна“ у Бањалуци.

Обиљежавање се наставља у четвртак, 6. августа, у 10.00 часова служењем парастоса у храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, паљењем свиjећа према „мосту спаса“, спуштањем виjенаца у риjеку Уну у 10.45 часова, те полагањем виjенаца код споменика у Туњици.

Исти дан у храму Светога Саве у Сводни у 11.30 часова биће служен парастос, те положени виjенци код спомен-крста.

Програм обиљежавања се завршава у петак, 7. августа, служењем парастоса и полагањем виjенаца код Спомен-крста у мjесту Бравско/Јањила код Босанског Петровца у 11.30 часова.

У „Веритасу“ наводе да jе за манифестациjе 6. августа у Новом Граду и 7. августа у мjесту Бравско/Јањила обезбиjеђен превоз из Бањалуке, а полазак jе са старе аутобуске станице у 8.00 часова.

У хрватскоj воjно-полициjскоj акциjи „Олуjа“ 4. августа 1995. године на бившу Републику Српску Краjину више од 220.000 Срба jе протjерано из Краjине, а око 2.000 Срба jе погинуло и нестало у тоj акциjи.

 

 Плакат - Парастос и даћа у Бања Луци

Плакат – Парастос и даћа у Бања Луци

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ПАРАСТОС И МЕМОРИЈАЛНА АКАДЕМИЈА 5. АВГУСТА

СРБИЈА ЋЕ СТАТИ ТАЧНО У ПОДНЕ

Програм обиљежавања 20. годишњице страдања Срба у „Олуjи“ (Наjава)

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: