fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Velika promocija novog broja: „NDH, država genocida“ u Banjoj Luci!

Plakat Dveri

Promocija Dveri u Banjoj Luci i predstavljanje temata časopisa o genocidu u NDH.

Novi temat Dveri prestavlja „obaveznu lektiru“ na 112 strana A4 formata za svakog kome je stalo da sazna kako se NDH uopšte dogodila i na koji način da sprečimo da se genocid nad Srbima više nikad ne ponovi.

Na predstavljanju broja u Banjoj Luci, u Vijećnici Banskog dvora, u ponedeljak 20. juna u 18 časova govoriće:

–    dr Dušan Bastašić, predsednik Udruženja „Jadovno 1941“, Banja Luka
–    Janko Velimirović, direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina
–    Zoran Radojičić, član UO Dveri
–    Jugoslav Kiprijanović, redakcija časopisa „Dveri Srpske“

Benedikt XVI je ovih dana posetio Hrvatsku i pomolio se na grobu Alojzija Stepinca – ustaškog kardinala.
Dveri smatraju da je ovo bio zgodan trenutak za pojavljivanje  novog broja  časopisa posvećen stradanju Srba u Jasenovcu i Jadovnu tokom Drugog svetskog rata. Ovo je vreme kada domaću i svetsku javnost treba podsetiti na plodove vatikanske „civitas dei u Hrvata“ (Božja država – tako su kardinali nazivali ustašku NDH).
Povodom papine posete Hrvatskoj, a saglasno mnogobrojnim izvinjenjima političara iz Srbije hrvatskim vojnicima iz poslednjih ratova, Dveri smatraju da je sada vreme da postavimo pitanja na koja očekujemo odgovor i pape i Hrvata. Ta pitanja smo pokrenuli novim brojem časopisa:

 

•    Da li se Jasenovac dogodio slučajno, u vihoru Drugog svetskog rata ili je idejno, duhovno i nacionalno planiran mnogo pre Hitlerovog pojavljivanja?
•    Da li je izvršen genocid nad srpskim narodom u Hrvatskoj i kada i koliko puta?
•    Kakva je uloga velikih sila na Balkanu i njihova sprega sa ustašama i Vatikanom?
•    Kakva je uloga Vatikana i pape u ustaškom rešavanju „srpskog pitanja“ u Hrvatskoj, kakva je bila na početku 20. veka, kakva je bila u Drugom svetskom ratu, a kakva u poslednjem ratu i danas?
•    Da li je Alojzije Stepinac ustaški saveznik ili „blaženi“?
•    Da li je nedavna papina poseta Hrvatskoj i proglašavanje Stepinca za svetitelja duhovnog ili političkog karaktera?
•    U kojoj meri je sadašnja Hrvatska baštinik Pavelićeve NDH?
•    Koji su preduslovi uspostavljanja pravog dijaloga Srba i Hrvata?

Sva ova pitanja neko već jednom mora da postavi, i mi to ne činimo da bi podstakli nove podele i posejali seme ratnog razdora između Srba i Hrvata ili između pravoslavnih i rimokatolika.

Dveri ovim činom žele da podstaknu novi i iskren dijalog između Srba i Hrvata koji jedino može početi u Jadovnu i Jasenovcu. Sve ono što sada režim u Beogradu radi samo je farsa i stvara plodno tle za buduće sukobe koji mogu imati nesagledive posledice za oba naroda. Interes naših naroda, celog Balkana i Evrope jeste da se istina o stradanju Srba u prošlom veku najzad utvrdi i da se države koje su to počinile sa posledicama genocida suoče.
Međutim, čak i iznad interesa mira na ovim prostorima, pravoj srpskoj eliti mora biti interes sprečavanja novog genocida nad Srbima koji će neminovno uslediti ako se na navedena pitanja ne odgovori. Zbog toga će se promocija časopisa održati baš u Banjoj Luci, gradu koji je propatio kako od NDH , tako i od savremene Hrvatske.

Služba za odnose sa javnošću
Dveri – Pokret za život Srbije

Izvor: DVERI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: