fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Државни врх Србије и представници Израела на помену у Доњој Градини

Комеморативном скупу у Доњоj Градини 19. априла присуствоваће државни врх Србиjе и Републике Српске, потпредсjедник Владе Израела, као и неколико акредитованих амбасадора и дипломатских представника страних земаља, наjавио jе директор Јавне установе Спомен-подручjе „Доња Градина“ Милорад Буква.

Милорад Буква

Милорад Буква


„С обзиром на то да jе ове године 70 година од пробоjа логораша из злогласног логора Јасеновац и побjеде над фашизмом, очекуjемо да ће броj делегациjа коjе ће посjетити Доњу Градину бити већи“, рекао jе Буква Срни.
Он jе додао да припреме за одржавање парастоса и помена невиним jасеновачким жртвама теку планираном динамиком.

„Са овог мjеста треба послати поруку, не само домаћоj, него и свjетскоj jавности, о оном шта се овдjе дешавало за вриjеме Независне Државе Хрватске. Овдjе jе почињен страшан злочин геноцида и холокауста над Србима, Јевреjима и Ромима“, истакао jе Буква.

Он jе потврдио да jе у Спомен-подручjу „Доња Градина“ jуче одржан састанак Извршног одбора Организационог одбора помена и парастоса, коjем су присуствовали и представници Владе Србиjе.

„Учесници овог скупа посjетили су комплекс Спомен-подручjа `Доња Градина`, те разговарали о детаљима у вези са комеморативном свечаности коjа се ове године организуjе поводом 70 година од пробоjа логораша из логора Јасеновац“, рекао jе Буква.

Он jе прецизирао да се у Спомен-подручjу уређуjу стазе и прилазни путеви, а посебне припреме врше се на гробном пољу „Кошуте“ гдjе ће се ове године одржати помен и парастос невиним жртвама усташког злочина геноцида.

Буква jе подсjетио да jе Влада Републике Српске ове године формирала Одбор за израду и праћење имплементациjе проjекта Мемориjалног центра у Спомен-подручjу Доња Градина, коjи jе приjе двиjе године дониjела Народна скупштина Републике Српске, те да ове године дефинитивно креће процес изградње Мемориjалног центра.

 

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

ОЧЕКИВАЊЕ ВЕЛИКОГ ОДЗИВА НА МЕЂУНАРОДНИ КОНКУРС

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА 19. АПРИЛА

ЈАСЕНОВАЦ – ЈАДОВНО 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: