fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Јасеновац – култура сећања

English

Свиjећа

Када из Србиjе пређете у Хрватску, уз А3 (Е-70) аутопут, након нешто више од сат времена вожње, наићете на скретање према Спомен подручjу Јасеновац. После неколико минута вожње, са лиjеве обале риjеке Саве, угледаћете локациjу концентрационог логора Јасеновац, из Другог светског рата, коjи jе гробље, споменик и музеj.

Логор jе формиран од стране усташких снага Независне Државе Хрватске, а био jе активан између августа 1941. и априла 1945. године. Процењен броj жртава коjе су убиjене у комплексу логора Јасеновац, варира до 700.000, где су у великоj већини жртве ужасних и садистичих метода истребљења били Јевреjи, Срби и Роми.

Успркос чињеници да jе броj жртава Јасеновца сличан броjу неких од наjгорих нацистичких концентрационих логора из Другог светског рата, Јасеновац никада ниjе добио тако висок профил као други Немачки логори.

Недавно сам чуо дивну, врло jедноставну, нову идеjу чиjи jе циљ унапређење jавне свести о jасеновачкоj трагедиjи. Обична воштана свећа, била би понуђена возачима коjи прелазе границу из Србиjе у Хрватску, са позивом да возачи стану у Јасеновцу и упале свећу за жртве убиjене у логору. Уз свећу би се делила и белешка са сажетим описом jасеновачке трагедиjе, тропар jасеновачким Новомученицима, и план пута до Јасеновца.

Мислим да би ово било врло ефектно мада jе у почетноj jе фази и свако ко би желео да помогне, био би добро дошао.
Ако желите да ступите у контакт са Бритићем, ми ћемо вас повезати са људима коjи су заинтересовани за оваj проjекат. Предлажем да Српска Православна црква буде укључена у цели проjекат и да обезбеди свеће, док би групе студената из Србиjе пружиле помоћ у делењу свећа и материjала на граници, у сменама.

Претпостављам, да би било потребно неколико година, свакодневног рада да се подели 700,000 свећа.
Али када се проjекат заврши, све жртве би биле поменуте у молитви и за сваку би била упаљена свећа, после 70 и више година од њихове смрти. Многи од путника и возача би учествовали у молитвеном сjећању на жртве.

Ако сте заинтересовани да помогнете у реализациjи ове идеjе, молим Вас да нас контактирате на адресу: editor@britic.co.uk

 

Извор: Britić

 

Везане виjести:

Јасеновачки логор

ЗЛОЧИНИ РИМОКАТОЛИЧКЕ „ЦРКВЕ“ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ

Борба против „великосрпског мита“, или шта данас Хрватима значи Јасеновац

НОЖ ЗА КЛАЊЕ СРПСКЕ ДЈЕЦЕ СА КОЗАРЕ

Јасеновац – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: