fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Колинда Грабар-Китаровић: Усташки је режим бацио љагу на Хрвате

Велик дио Хрвата судjеловао jе у антифашистичком покрету, а Хрватска jе утемељена на антифашизму, рекла jе Грабар-Китаровић

 Колинда Грабар-Китаровић Фото: Reuters/Pixsell

Колинда Грабар-Китаровић         Фото: Reuters/Pixsell

На почетку дводневног радног посjета Израелу, хрватска предсjедница Колинда Грабар-Китаровић била jе на свечаности даривања Yad Vashemu Oscara коjи jе Бранко Лустиг 1993. добио за „Шиндлерову листу“.

У говору jе изразила „наjдубље каjање због свих жртава холокауста у Хрватскоj, страдалих од руке колаборационистичког усташког режима“. Обjаснила jе колику jе љагу таj режим бацио на хрватски народ, а поручила jе да се „због будућности морамо суочити са своjом прошлошћу и прихватити jе“.

Додала jе да jе велик дио хрватског народа био дио антифашистичког покрета отпора те да jе „садашња РХ утемељена на антифашизму и на Домовинском рату“. То да се нешто слично (холокаусту) догодило у Вуковару и Сребреници говори да мир не смиjемо узети здраво за готово, поручила jе.

Хрватска предсjедница и израелски премиjер разговарали о даљњоj сурадњи

Предсjедница Републике Колинда Грабар-Китаровић сусрела се с предсjедником Владе Државе Израел Бењамином Нетанyахуом с коjим jе разговарала о учвршћивању и продубљивању сурадње. Приликом сусрета измиjењена су мишљења о господарскоj сурадњи Хрватске и Израела, особито на подручjу енергетике те у фармацеутскоj индустриjи коjа jе већ присутна у Хрватскоj. Осим господарственика, казала jе хрватска предсjедница, у Хрватскоj су добро дошли и израелски туристи коjих jе сваке године све више.

Учвршћивање и продубљивање сурадње двиjу земаља предсjедница Грабар-Китаровић види на подручjима господарства, сигурности, знаности и високе технологиjе те култури. Хрватска Предсjедница казала jе како Хрватска и Израел диjеле многе сличности као средоземне државе коjе би требале истражити сваку могућност за учвршћивање сурадње. Размиjенили су информациjе и мишљења о сигурносним питањима те изазовима како на подручjу Блиског Истока тако и подручjу jугоистока Еуропе. Посебице су се осврнули на Блискоисточни мировни процес и постизање договора о иранском нуклеарном питању. На краjу, Предсjедница jе нагласила како Израел у Хрватскоj и њоj особно има приjатеља, савезника и поузданог партнера у Еуропскоj униjи и НАТО-у. Предсjедница Грабар-Китаровић прва jе хрватска висока дужносница коjа посjећуjе Државу Израел од уласка Хрватске у Еуропску униjу – приопћили су из Уреда предсjеднице.

Извор: VEČERNJI LIST

 

Везане виjести:

КОЛИНДА: Домовински рат праведан, Олуjа легална, Готовина …

КОЛИНДА ‘Срби коjи живе у Хрватскоj за мене су Хрвати, а …

КИТАРОВИЋЕВА СЕ ОДРЕКЛА АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ …

Колинда Грабар Китаровић без наjаве посетила Блаjбург …

Колинда, зашто „таjни“ пут у Јасеновац? – Jadovno 1941.

Јасеновац – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: