fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

20 година од “Олује”: Свет нек зна да бол не пролази

На данашњи дан 1995, у пет сати уjутру, почела jе акциjа прогона српског становништва из Хрватске, наjвеће етничко чишћењe од Другог светског рата, злочин коjи ниjе кажњен

Фото Вечерње Новости

Фото Вечерње Новости

НА данашњи дан, пре две децениjе, нападом на Книн у зору, почео jе дуго припремани егзодус Срба из Краjине, наjвеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата. У акциjи хрватске воjске и полициjе „Олуjа“, уз прећутну сагласност међународне заjеднице, за само неколико дана са вековних огњишта протерано jе више од 250.000 људи, са наjчистиjих српских етничких простора у бившоj СФРЈ: из северне Далмациjе, Лике, са Баниjе и Кордуна. Ови простори у саставу Републике Српске Краjине били су под заштитом Уjедињених нациjа.

Убилачки талас тадашњег Загреба убрзо се пренео и на српске просторе у Републици Српскоj. Уз садеjство са хрватским снагама, на 13 српских општина, од Грахова до Приjедора, брутално jе ударио Пети корпус Армиjе Босне и Херцеговине. У овом таласу прогнано jе 125.000 Срба.

Редни броj смрти у акциjи „Олуjа“ стао jе на 2.500. За jош толико несталих се – трага. Уништене су 24.752 српске куће, 13.000 привредних обjеката, 182 задружна дома, 56 здравствених станица, 78 цркава, 29 музеjа, 181 гробље, 352 трговине, 113 водовода, 96 трафостаница… Уништени су сви српски индустриjски погони, 920 споменика, 211 угоститељских обjеката и 410 занатских радњи. После погрома на своjа вековна огњишта вратило се око 20.000 Срба, махом стараца. Обновљено jе тек око 3.000 српских кућа. А више од 1.000 српских села и насеља, у коjима су Срби били већина, практично jе престало да постоjи.

ПУТЕВИМА ПРОГНАНИКА ПОВОДОМ Дана жалости, на ауто-путу куда су се кретале српске избеглице биће дељени флаjери на коjима ће бити историjске чињенице и елементарне истине о дешавањима 1995. Срби из Краjине, њихови потомци и приjатељи окупиће се у среду и у Цркви Светог Марка у Београду, где ће патриjарх српски Иринеj у 11 часова служити парастос пострадалимa у овоj акциjи. Истог дана, тачно у подне огласиће се звона са свих храмова у Архиепископиjи београдско-карловачкоj.

Тамо где Срби желе да се врате, повратак jе готово неомогућ. У првим данима повратка, убиjено jе ватреним и хладним оружjем – 70 повратника. Махом стараца. Била jе то опомена да сваки покушаj враћања на вековна огњишта може да буде кобан.

Званични Загреб „Олуjу“ слави, уз шампањац, као „победоносно-ослободилачку“ акциjу, а дан када jе етнички српски простор очишћен, као Дан домовинске захвалности.

Срби се, на оваj дан, али и у наредним данима, сећаjу своjих страдалих и отетог завичаjа. Пале свеће и полажу цвеће. Упркос времену, бол не пролази, као ни вапаj за правдом, jер jе злочин над краjишким Србима и даље без казне.

– Обележавање дана сећања на страдање и прогон Срба jе наш начин да свету кажемо да jе хрватска воjно-полициjска акциjа „Олуjа“ злочин и погром Срба – поручио jе jуче Александар Вулин, министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања, уз напомену да нема добросуседских односа без истине.

Дан сећања и 20 година од страдања Срба у акциjи „Олуjа“ 1995. године биће обележени вечерас централном манифестациjом на мосту у Сремскоj Рачи, где ће премиjер Србиjе Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик симболично спустити венац у реку и прећи таj мост, а патриjарх Иринеj служити парастос.

– Очекуjемо више хиљада грађана. То jе наш начин да кажемо свету колико нас боли, да кажемо шта мислимо о овоме и да кажемо да jе „Оллуjа“ за нас злочин и да jе погром – рекао jе Вулин.

Он jе уверен да ће 5. август бити обележаван као Дан жалости док год jе српске државе.

– На таj дан сви ћемо у 12 сати, уз звуке сирена и црквених звона, где год постоjе Срби и где год jе српска држава, стати jедан минут мислећи на оне коjи нису са нама и бити им захвални што наша деца живе у слободи и што живимо у миру – рекао jе Вулин, додаjући да ће у среду бити служен парастос у Цркви Светог Марка и одржана свечана академиjа, на коjоj ће говорити председник Србиjе Томислав Николић.

У знак сећања на дан када су пре две децениjе први прогнаници прешли границу, мост преко Саве биће осветљен специjалном расветом. На њега ће се попети десетине младих обучених у народне ношње, коjи ће упутити поруку мира. Испред моста биће организована манифестациjа уз културно-уметнички програм, на коjоj ће говорити представници Србиjе и РС. Церемониjи ће присуствовати и представници дипломатског кора, а догађаj ће директно преносити jавни сервис РТС.

“ВЕРИТАС”: ЕВРОПА ЋУТИ КАО И ПРЕ 20 ГОДИНА

ДОКУМЕНТАЦИОНО-информациони цнтар „Веритас“ саопштио jе, поводом 20 година протеривања Срба из Хрватске у воjно-полициjскоj операциjи „Олуjа“, да међународна заjедница, укључуjући НАТО и Европску униjу, коjи су Хрватску примили у чланство, ћути као што jе ћутала и пре 20 година.

„Веритас“ подсећа да су 4. августа 1995. године оружане снаге Хрватске, уз подршку НАТО, у садеjству са снагама Хрватског виjећа одбране и Армиjе БиХ, извршиле агресиjу на северну Далмациjу, Лику, Кордун и Баниjу, на Српску аутономну област Краjина, у саставу тадашње Републике Српске Краjине.

И кад jе престао сваки отпор, агресор jе убиjао људе коjи нису хтели или могли са своjих вековних имања, али и оне у избегличким колонама, и до Уне и преко Уне, дубоко у териториjу тадашње Републике Српске. На евиденциjи „Веритаса“ налазе се имена 1.853 погинулих и несталих Срба из ове акциjе и после ње, од чега су 65 одсто били цивили.

Хрватска избегава без ваљаног разлога ексхумациjе и на познатим местима укопа са око 270 посмртних остатака, покопаних углавном под ознаком „непознат“, што jе jединствен случаj на подручjу бивше Југославиjе, као што без правог разлога отеже и са идентификациjама 294 жртве чиjи су посмртни остаци ексхумирани – истиче „Веритас“.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ: ПОШТОВАТИ ДАН ЖАЛОСТИ

МИНИСТАРСТВО културе и информисања позвало jе медиjске куће да се стриктно придржаваjу обавеза о обележавању дана жалости, коjе су jасно дефинисане законским одредбама.

Медиjи су дужни да сутра своjе програмске шеме детаљно прилагоде обележавању Дана жалости, као и да емитуjу прикладну музику и емисиjе. На насловним странама дневних новина, коjе треба да буду искључиво у црноj и белоj боjи, што важи и за фотографиjе, потребно jе обjавити и одлуку о проглашењу дана жалости и његовом обележавању.

МИХАЈЛОВИЋ: ТЕШКИ ДАНИ ЗА СРБИЈУ

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србиjе Зорана Михаjловић истакла jе да jе 5. август тужан дан и да сви Срби треба да одвоjе минут у знак сећања на жртве и прогнане. Она jе новинарима рекла да су 4. и 5. август тешки дани за Србиjу.

– Када данас посматрамо, 20 година jе Србиjа патила сећаjући се своjих жртава и прогнаних – поручила jе Михаjловићева и додала да се не ради само о акциjи „Олуjа“ и да сви Срби треба 5. августа да одвоjе минут и сете се свих прогнаних.

– То бих назвала тугом, jер jе то тужан дан – нагласила jе Михаjловићева.

ДЕЈАН ЈОВИЋ: ОДНОСИ СТАЛНО У НАЈГОРОЈ ФАЗИ

ДВАДЕСЕТ година од „Олуjе“ главно питање треба да буде да ли jе могуће успоставити нормалан живот Срба у Хрватскоj и нормалне односе између две државе, речено jе на трибини „Двадесет година од операциjе Олуjа“.

Хрватско-српски односи у последњих 20 година стално су у наjгороj фази, из коjе накратко изађу, а нема дана да се о рату не говори у вестима на хрватскоj телевизиjи. Либерално-демократски развоj Хрватске, коjа jе сада у НАТО и ЕУ, кочи то што се стално измишљаjу неприjатељи попут jугословенства, србофила – казао jе професор Деjан Јовић из Загреба.

Јовић jе додао да се недавна изjава хрватске министарке спољних послова Весне Пусић, за коjу jе рекао да не спада у „туђмановску струjу“, мало разликовала од става ХДЗ у погледу значења 5. августа, пошто jе рекла да „Олуjу“ треба прославити jер jе Хрватска тада териториjално уjедињена и слави мир.

НИКОЛИЋ НА ПОМЕНУ

ПРЕДСЕДНИК Републике Србиjе Томислав Николић ће данас у Банстолу на Фрушкоj гори присустовати парастосу жртвама страдалим у акциjи „Олуjа“.

Како jе саопштила председникова служба за сарадњу са медиjима, Николић ће присуствовати и освештавању крста будуће цркве Благе Мариjе, у фрушкогорском насељу Краљев брег.

ЈОШ НЕМА СТВАРНОГ МИРА ЗБОГ ГОВОРА МРЖЊЕ

ГОВОР мржње против мањина jе у читавоj земљи, не само на стадионима или графитима, већ и у политичким tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Oluja_Pupovac.jpgговорима и медиjима, оценио jе саборски заступник у председник Српског народног већа Милорад Пуповац, коjи сматра да jе проблем у томе што у Хрватскоj jош нема стварног мира. Пуповац jе изjавио да повратници немаjу услове коjи би им омогућили нормалан живот. Српско народно веће jуче jе, поводом 20 година од акциjе „Олуjа“ и 25 година од почетка сукоба у Хрватскоj, поручило да саосећа са свима, и с Хрватима и са Србима, коjи су претрпели патње у периоду ратних страхота. Веће указуjе да у хрватскоj jавности, у иступима представника државе и друштва, ни након 20 година нема спомена на историjско страдање хрватских држављана српске националности, као ни исказа моралне и истинске правне одговорности за злочине коjи су почињени током и након „Олуjе“.

ДАНАС БЕЗ САОБРАЋАЈА

ДРЖАВНИ пут првог Б реда броj 19, према граничном прелазу Сремска Рача данас ће од седам до 23 сата, бити затворен за саобраћаj, саопштила jе Полициjска управа у Сремскоj Митровици. Саобраћаj према Босни и Херцеговини биће преусмерен на путне правце према граничним прелазима Батровци и Бадовинци.

ХРВАТСКА ЗА ПАРАДУ ИЗДВАЈА СКОРО ДВА МИЛИОНА ЕВРА

ДВЕ децениjе од воjно-полициjске акциjе „Олуjа“, због несагласjа у државном врху, Хрватска обележава воjном парадом данас у Загребу, а у среду низом манифестациjа у Книну. Први пут у новиjоj историjи Хрватске, 4. август, коjи се обележава као Дан победе и домовинске захвалност и Дан хрватских бранитеља, када jе са подручjа Краjине прогнано више од 220.000 Срба, док jе готово 2.000 њих убиjено или се води као нестало, биће обележен воjном манифестациjом. Центар Загреба jе због тога данима у саобраћаjноj блокади, а небо изнад Хрватске jе повремено затварано због увежбавања припадника копнених и ваздушних снага.

Хрватски „Тпортал“ пренео jе да ће на паради учествовати више од 3.000 људи. Наводи се и да ће парада Хрватску коштати између 1,3 и 1,9 милиона евра. Годишњица „Олуjе“ у Книну биће обележена низом манифестациjа – од „буднице“ у зору, паљења свећа и полагања венаца код споменика хрватскоj победи у Книну, до откривања споменика Фрањи Туђману и концерта Томпсона и приjатеља.

ПЛАКАТИ ПРОТИВ ОЛУЈЕ

У ВУКОВАРСКОЈ улици у Загребу, коjом ће се данас кретати воjна парада поводом годишњице воjно-полициjске акциjе „Олуjа“, осванули су плакати са именима краjишких села из коjих jе протерано српско становништво, односно села у коjима су се за време и након акциjе догодили злочини над цивилним становништвом.

Уз називе места, на плакатима, између осталог, пише да jе реч о групи грађана коjа се противи овогодишњем начину обележавања 20-годишњице „Олуjе“.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Јован Радуловић: Фашизам у Хрватскоj jе пуштен с ланца, у „Олуjи“ jе почињен геноцид као и у Јасеновцу

Цеста ужаса од Глине до Двора на Уни

ПАРАСТОС И ДАЋА СРБИМА СТРАДАЛИМ У „ОЛУЈИ“ 5. АВГУСТА

Олуjа – Jadovno 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: