fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SUTRA IZLOŽBA O STRADANjU JEVREJA U BiH

jevreji_izlozba.jpgDOBOJ, 8. FEBRUARA (SRNA) – U umjetničkoj galeriji Centra za kulturu u Doboju sutra će biti otvorena izložba „Logori u kojima su stradali Jevreji BiH“.

„Ova izložba je podsjećanje na bezumlje koje je skoro uništilo jevrejsku zajednicu BiH, jer je od 1941. do 1945.godine stradalo oko 70 odsto Jevreja BiH, koji su se našli na meti sistematskog istrebljenja nacističke Njemačke i drugih okupacionih ili marionetskih država“, rekao je Srni izvršni sekretar Jevrejske opštine u Doboju Dario Atijas.

On je podsjetio da je na području Nezavisne Države Hrvatske (NDH) tokom 1941. i 1942. godine osnovano tridesetak njemačkih, italijanskih i ustaških logora, što će se moći vidjeti na izložbi, koja je i podsjećanje na jedno bezumlje koje je skoro uništilo jevrejsku zajednicu u BiH.

Prvi ustaški koncentracioni logor u NDH – Danica, osnovan je 15. aprila 1941. godine u Drenju pokraj Koprivnice, dok su ustaše prvu masovnu likvidaciju zatočenika provele u logoru Jadovno na Velebitu, te u logorima Slano i Metajna na ostrvu Pagu, koji su bili sastavni dio velebitsko-primorskih ustaških koncentracionih logora sa sjedištem u Gospiću, naglasio je Atijas.

Organizator izložbe, koja će biti otvorena sutra u 19.00 časova, je Jevrejska opština Doboj u saradnji s Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske, opštinom Doboj, Istorijskim arhivom Sarajeva i Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitasrnim društvom „La benevolencija“ iz Sarajeva.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: