fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nova istraga o Dobrovoljačkoj?

dobrovoljacka.jpg

Poseban tim Tužilaštva BiH uskoro će donijeti odluku o ponovnom pokretanju ili definitivnom obustavljanju istrage u predmetima “Dobrovoljačka ulica” i “Tuzlanska kolona”, saznaje “Glas Srpske”.

Strani tužilac Džud Romano obustavio je 17. januara istragu u “predmetu Dobrovoljačka” protiv ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića i još 13 lica.

Tri godine ranije, u decembru 2009. godine, tužilac Dejvid Švendimen, takođe neposredno prije isteka mandata, donio je Odluku o obustavljanju istrage u “predmetu Tuzlanska kolona”.

MUP Republike Srpske podnio je 30. januara pritužbu na Romanovu naredbu, a Boračka organizacija RS uložila je zajednički prigovor 12 porodica Kancelariji glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je poslije toga formiralo poseban tim koji radi na utvrđivanju činjenica u vezi sa predmetima “Dobrovoljačka ulica” i “Tuzlanska kolona”.

Kako saznajemo, u timu su šef Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH za ratne zločine Vesna Budimir i v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Jadranka Lokmić-Misirača.

– Prema onome što je tim do sada provjerio i na osnovu činjenica i dokaza kojima raspolaže, najvjerovatnije će biti donesena odluka o preotvaranju istrage u oba predmeta. Još se ne zna da li će biti odlučeno da ta istraga krene ispočetka, ili da na neki način bude nastavljena tamo gdje se ranije stalo – rekao je “Glasu Srpske” izvor iz Tužilaštva.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je da mu pitanja o radu tima proslijedimo u pisanoj formi, što smo i učinili, ali odgovori u petak nisu stigli.

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović kaže da je čudno to što Tužilaštvo BiH uopšte nema rok da odgovori na pritužbe oštećenih strana.

– Iduće sedmice u Tužilaštvo nosimo detaljnu mapu sa svim podacima zločina počinjenog u Dobrovoljačkoj – rekao je Velimirović.

U napadu na JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, TO i “Zelenih beretki” 2. i 3. maja ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika. Iako postoje audio-snimci komandi o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koje izdaju ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i komandant TO Zaim Backović, tužilac Džud Romano poslije trogodišnje istrage donio je odluku da u napadu na kolonu JNA nisu sadržana obilježja krivičnog djela i da je ona bila “legitimna vojna meta”.

U napadu na kolonu JNA, koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle, iz zasjede je ubijeno najmanje 50, a ranjeno 44 vojnika JNA.

Izvor: frontal

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: