EKIPA IZRAELSKE TV SPRIJEČENA DA SNIMA MJESTA LOGORA NA PAGU

Ћирилица - English

Hodočasnici ispred Osnovne škole u Metajni

Hodočasnici ispred Osnovne škole u Metajni

Izraelska TV ekipa spriječena je da na ostrvu Pag snimi dokumentarni film o ustaškim koncentracionim logorima uspostavljenim početkom Drugog svjetskog rata u uvali Slana i Metajni.

 

Mještani Metajne pozvali su u subotu, 5. septembra, policiju zbog "neovlaštenog" snimanja, pa je izraelska TV ekipa napustila Pag u pratnji policije. 

 

"Ovo je jedan u nizu primjera koji pokazuje posljedice toga što hrvatski narod, za razliku od njemačkog, nije prošao katarazu i nije se suočio sa tim dijelom svoje istorije, nego se kontinuirano brišu i negiraju tragovi zločina", rekao je za Srnu predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" Dušan Bastašić. 

 

On je izrazio nadu da će ovo iskustvo izraelske ekipe u kojoj su bili i potomci žrtava pomoći da se istina o Slani i Metajni konačno objelodani i da se taj zločin ne zaboravi. 

 

Sa izraelskom ekipom na Pag je stigao i Dani Novak, 70-godišnji Jevrej iz SAD koji je za hrvatske medije izjavio da je došao da istraži mjesto na kojem su bile zarobljene njegova baka i tetka. "Znam da su bile zatočene u jednoj kući u Metajni", rekao je on. 

 

"Neki od lokalnih stanovnika govorili su da se tu ništa nije dogodilo, a jedan od mještana koji je tu došao sa svojim malim sinom rekao je Daniju Novaku, čije su baka i tetka stradale u tom logoru, da to što se govori o Metajni nije istina i da on ne želi da njegovo dijete odrasta sa takvim optužbama", naveo je Bastašić. 

 

On je rekao da je u knjizi "Haron i sudbine", koju je 1985. godine izdao profesor Ante Zemljar, Hrvat antifašista sa Paga, detaljno opisano postojanje i funkcionisanje logora u Metajni, prvog logora za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu, kao i logora na Pagu. 

 

"Zemljar je u svojoj knjizi dao i faksimile i prevode zapisnika italijanske sanitarne jedinice koja je od 3. do 5. septembra 1941. godine, nakon što su zatvoreni logori, obavila asanaciju terena. Oni su ekshumirali tijela žrtava ubijenih uoči katoličkog praznika Velika Gospa u noći između 14. i 15. avgusta 1941. godine", naveo je Bastašić. 

 

On je istakao da su italijanski vojnici "uredno zabilježili da su ekshumirali i nakon toga spalili tijela 407 muškaraca, 293 žene i 91 djeteta do 15 godina, te napomenuo da su oni samo dio žrtava od ukupno 8.020 koliko ih je naveo istoričar Đuro Zatezalo u svojoj kapitalnoj knjizi objavljenoj 2007. godine. 

 

Predstavnik jevrejske nacionalne manjine grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković izjavila je da je policija prvo izraelskoj TV ekipi oduzela pasoše, ali se poslije "vrlo korektno ponašala".

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Израелска ТВ-екипа која је хтјела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полиције

Хрватска још не признаје пашке жртве

НА ДАНАШЊИ ДАН ЗАТВОРЕН ЗЛОГЛАСНИ ЛОГОР СЛАНА НА ПАГУ

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

НИН: Без имена и спомен-обележја

'IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE' Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

СТРАТИШТА СРБА И ЈЕВРЕЈА НИСУ МЈЕСТА ЗА ЗАБАВУ

Otvorene Čarolije ljeta - Izrael u Novalji

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.