fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ЕКИПА ИЗРАЕЛСКЕ ТВ СПРИЈЕЧЕНА ДА СНИМА МЈЕСТА ЛОГОРА НА ПАГУ

English

Ходочасници испред Основне школе у Метаjни

Ходочасници испред Основне школе у Метаjни

Израелска ТВ екипа сприjечена jе да на острву Паг сними документарни филм о усташким концентрационим логорима успостављеним почетком Другог свjетског рата у ували Слана и Метаjни.

Мjештани Метаjне позвали су у суботу, 5. септембра, полициjу због „неовлаштеног“ снимања, па jе израелска ТВ екипа напустила Паг у пратњи полициjе.

„Ово jе jедан у низу примjера коjи показуjе посљедице тога што хрватски народ, за разлику од њемачког, ниjе прошао катаразу и ниjе се суочио са тим диjелом своjе историjе, него се континуирано бришу и негираjу трагови злочина“, рекао jе за Срну предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић.

Он jе изразио наду да ће ово искуство израелске екипе у коjоj су били и потомци жртава помоћи да се истина о Слани и Метаjни коначно обjелодани и да се таj злочин не заборави.

Са израелском екипом на Паг jе стигао и Дани Новак, 70-годишњи Јевреj из САД коjи jе за хрватске медиjе изjавио да jе дошао да истражи мjесто на коjем су биле заробљене његова бака и тетка. „Знам да су биле заточене у jедноj кући у Метаjни“, рекао jе он.

„Неки од локалних становника говорили су да се ту ништа ниjе догодило, а jедан од мjештана коjи jе ту дошао са своjим малим сином рекао jе Даниjу Новаку, чиjе су бака и тетка страдале у том логору, да то што се говори о Метаjни ниjе истина и да он не жели да његово диjете одраста са таквим оптужбама“, навео jе Басташић.

Он jе рекао да jе у књизи „Харон и судбине“, коjу jе 1985. године издао професор Анте Земљар, Хрват антифашиста са Пага, детаљно описано постоjање и функционисање логора у Метаjни, првог логора за жене и дjецу у Другом свjетском рату, као и логора на Пагу.

„Земљар jе у своjоj књизи дао и факсимиле и преводе записника италиjанске санитарне jединице коjа jе од 3. до 5. септембра 1941. године, након што су затворени логори, обавила асанациjу терена. Они су ексхумирали тиjела жртава убиjених уочи католичког празника Велика Госпа у ноћи између 14. и 15. августа 1941. године“, навео jе Басташић.

Он jе истакао да су италиjански воjници „уредно забиљежили да су ексхумирали и након тога спалили тиjела 407 мушкараца, 293 жене и 91 дjетета до 15 година, те напоменуо да су они само дио жртава од укупно 8.020 колико их jе навео историчар Ђуро Затезало у своjоj капиталноj књизи обjављеноj 2007. године.

Представник jевреjске националне мањине града Загреба Сања Зоричић Табаковић изjавила jе да jе полициjа прво израелскоj ТВ екипи одузела пасоше, али се послиjе „врло коректно понашала“.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Израелска ТВ-екипа коjа jе хтjела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полициjе

Хрватска jош не признаjе пашке жртве

НА ДАНАШЊИ ДАН ЗАТВОРЕН ЗЛОГЛАСНИ ЛОГОР СЛАНА НА ПАГУ

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

НИН: Без имена и спомен-обележjа

‘IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE’ Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

СТРАТИШТА СРБА И ЈЕВРЕЈА НИСУ МЈЕСТА ЗА ЗАБАВУ

Otvorene Čarolije ljeta – Izrael u Novalji

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: