fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Снимање локације некадашњег логора уз полицијску пратњу

Дани Новак

Дани Новак

Тек уз полициjску асистенциjу екипа израелских документариста снимила jе призоре на мjесту некадашњег усташког концентрациjског логора у мjесту Метаjна на Пагу. Приjе тога група мjештана отjерала jе екипу, тврдећи да тамо ниjе било никаквог логора. У првих неколико мjесеци Ендехазиjе у Метаjни и недалекоj ували Слано био jе логор у коjем се претпоставља да jе убиjено око 8.000 људи – Жидова, Срба и Хрвата.

Шедесетдеветгодишњи амерички Жидов хрватских кориjена Дани Новак био jе шокиран када jе група од 7 – 8 мjештана у селу Метаjна на Пагу повицима и приjетњама напала екипу израелских документариста коjи су жељели снимити кадрове на мjесту некадашњег женског логора у неколико кућа у Метаjни, гдjе су, као и у недалеком мушком логору Слано, убиjени његова бака, тека и jош двоjе наjближих рођака.

„И онда су људи почели бити jако емотивни. Рекли су да то ниjе ту било! Један човjек jе био jако, jако емотиван – показао jе на свог четверогодишњег сина и рекао: jа нећу да ова лаж буде на мом сину када нарасте“, каже Новак.

Та два логора, мањи за жене у двиjе виле за одмор и jош jедноj згради на рубу села Метаjна и већи за мушкарце у ували Слано, отворени су краjем шестог мjесеца год. 1941, људи су довођени преко Госпића и за постоjања логорапретпоставља се да jе тамо убиjено око 8.000 људи – Жидова, Срба и Хрвата – чиjа су тиjела бачена у море или околне крашке jаме. Логор jе затворен када Талиjани средином коловоза год.1941 преузимаjу контролу над Пагом.

Када jе екипа документариста кренула према паркиралишту, не би ли бар издалека снимила потребне кадрове, поjавила се полициjа коjа им jе рекла како су их позвали грађани jер да нетко снима без дозволе, узели им пасоше и казали да аутом крену за њима до полициjе у Новаљи на Пагу. Наставак прича члан документаристичке екипе Ладислав Траjер, иначе из Јевреjске општине Нови Сад:

„Пред самом Новаљом су се зауставили, рекли да нема потребе и вратили нам пасоше. Ми смо онда отишли у хотел коjи смо имали у Новаљи и тамо се сместили, а на излазу нас jе чекао командир станице полициjе и полициjски подофицир што jе задужен за имиграционо. Питали су нас да ли желимо да подигнемо тужбу против некога, да ли нам jе неко претио, и обезбедили су нам сутрадан полициjску пратњу са два детектива и тим полициjским подофициром за снимање у Метаjни. И поново су дошли људи и викали, свађали се, jел, али овога пута са полицаjцима.“

Тако jе ова прича на краjу ипак добила какав-такав happy end. Са друге стране, остаjе питање – зашто jе Хрватска опет била талац групице људи коjи негираjу злочине из прошлости?

Они у томе на жалост нису усамљени. Спомен плоча на мjесту некадашњег логора у ували Слано постављена средином седамдесетих година разбиjена jе почетком деведесетих, а поновно jе постављена и год 2010. и 2013, и оба пута врло брзо опет уништена.

Хрватска телевизиjа извиjестила jе у недjељу о овом немилом инциденту и дониjела реакциjе неколико мjештана Метаjне, од коjих неки кажу како ништа не знаjу ни о чему, док други у камеру тврде да у тих неколико кућа у Метаjни, од коjих jе jедна данас подручна основна школа, никада ниjе био никакав логор. И управо то jе оно што jе наjвише повриjедило активистицу Жидовске опћине Загреб и представницу жидовске мањине у граду Загребу Сању Зоричић Табаковић.

„Ужасно сам револтирана, а нарочито сам била револтирана када сам jучер слушала ове људе коjе су интервjуирали, мjештане коjи тврде да се то ниjе догодило. Управо зато што се то догодило су се они овако дигли на ноге и бранили своjу истину! Да се то ниjе догодило, одмахнули би руком и рекли екипи нека ради што хоће. Међутим, ово jе доказ да врло добро знаjу што се догодило“, сматра Сања Зоричић Табаковић.

Екипа jе из Израела дошла снимити документарац о Холокаусту на простору бивше Југославиjе по наруџби Hitahdut Olej Ex Jugoslavija, израелске удруге коjа окупља Жидове досељене с простора бивше Југославиjе и њихове потомке.

Обишли су све државе настале распадом бивше Југославиjе, осим Црне Горе, а у Хрватскоj су, осим на Пагу, снимали и на Петровоj гори, у Јасеновцу и у Загребу.

 

Извор: Radio Slobodna Evropa

 

Везане виjести:

ЕКИПА ИЗРАЕЛСКЕ ТВ СПРИЈЕЧЕНА ДА СНИМА МЈЕСТА ЛОГОРА НА ПАГУ

Израелска ТВ-екипа коjа jе хтjела снимати документарац о усташким логорима напустила Паг под пратњом полициjе

Хрватска jош не признаjе пашке жртве

НА ДАНАШЊИ ДАН ЗАТВОРЕН ЗЛОГЛАСНИ ЛОГОР СЛАНА НА ПАГУ

НОЋ КАДА СУ ПОБИЈЕНИ ЛОГОРАШИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

НИН: Без имена и спомен-обележjа

‘IZRAELSKA TV EKIPA NAPUSTILA PAG POD PRATNJOM POLICIJE’ Snimali su dokumentarac o ustaškim logorima smrti

СТРАТИШТА СРБА И ЈЕВРЕЈА НИСУ МЈЕСТА ЗА ЗАБАВУ

Otvorene Čarolije ljeta – Izrael u Novalji

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: