fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ПОЗИВ ДА БУДЕ СПРИЈЕЧЕН 17. МАРТ

Запаљена српска имовина у мартовском погрому 2004.

Запаљена српска имовина у мартовском погрому 2004.

Скупштина Аутономне покраjине Косова и Метохиjе позвала jе државу Србиjу и међународне организациjе на Косову да сприjече да се понови 17. март 2004. када се догодио масовни егзодус Срба из jужне српске покраjине.

Скупштина jе позвала Владу Србиjе, те припаднике Кфора, Еулекса и Унмика да предузму додатне мjере и поjачаjу присуство у српским срединама, jер српски народ нема повjерење у косовску полициjу.

Од државног врха Србиjе и међународне заjеднице посланици Скупштине Аутономне покраjине очекуjу адекватно реаговање.

Скупштина подсjећа на нове изjаве поjединих министара у влади у Приштини, опозиционих албанских лидера и поjединаца у коjима су изнесене мржња и нетрпељивост према српском народу и руководству Србиjе.

Те изjаве су jош jедан доказ да Срби нису пожељни да учествуjу у косовским институциjама и да нису пожељни да остану да живе на Косову и Метохиjи, саопштила jе Скупштина Аутономне покраjине Косово и Метохиjа.

У саопштењу се истиче да су те изjаве услиjедиле као одговор на наводно увредљиве изjаве бившег министра за заjеднице и повратак у влади у Приштини Александра Јаблановића и градоначелника Ранилуга Градимира Микића.

Изjаве званичника институциjа самопроглашеног Косова посланици и руководство Скупштине Аутономне покраjине доживљаваjу као позив на уjедињење свих екстремистичких албанских организациjа и поjединаца с циљем наставка застрашивања и прогона преосталог српског народа.

Све то доживљаваjу и као покушаj спречавања да се донесе одлука о формирању специjалног суда коjи би се бавио ратним злочинима припадника такозване ОВК, те да би се скренула пажња са проблема са коjим се суочава косовско друштво с циљем да се оптуже Срби да су главни кривци због лошег политичког, економског и безбедоносног стања, наводи се у саопштењу.

Скупштина Аутономне покраjине упозорава да су овакве припреме jавног мњења већ виђене у претходном периоду, па оправдано страхуjу да се спрема нови 17. март.

Посланици упозораваjу да се стиче утисак да између владе у Приштини и косовске албанске опозициjе постоjи добра координациjа са циљем да се у наредном периоду наставе притисци на Србе на Косову, међународну заjедницу и државни врх Србиjе.

У саопштењу се истиче и да jе циљ да се држава Србиjа демонтира на простору Косова и Метохиjе, заокружи независност Косова, а српски народ остави на милост и немилост онима коjи раде на његовом нестанку.

Ово саопштење jе услиjедило послиjе позива низа косовских званичника, предвођених опозиционим лидерима, да се изврши додатно уjедињење албанског националног бића пошто „Србиjа посредством Српске листе и градоначелника настоjи да дестабилизуjе Косово и поново инсталира своjе институциjе“.

Уjедињење jе изазвала изjава смиjењеног министра Јаблановића да су „дивљаци сприjечили расељене Србе да на Бадње вече посjете родно мjесто“, а додатни мотив Албанаца jе недавно давање имена улицама Слободана Милошевића и Драже Михаиловића у Ранилугу, на jугоистоку Косова.

Албански екстремисти су 17. марта 2004. године протjерали велики броj Срба, спалили њихове куће и оскрнавили српске културно-историjске споменике.

Два дана отвореног напада албанских екстремиста на српско цивилно становништво на Косову и Метохиjи довело jе до масовног прогона Срба, наjмасовниjег од 1999. године.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 11 ГОДИНА ОД МАРТОВСКОГ ПОГРОМА

У СРПСКОМ УЏБЕНИКУ КОСОВО НИЈЕ У СРБИЈИ

МИЛЕТИЋ: УНИШТИО САМ ДЈЕТИЊСТВО СВОЈОЈ ДЈЕЦИ

ПРЕМИЈЕРА „ЕНКЛАВЕ“ 4. МАРТА У САВА ЦЕНТРУ

Косово – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: